VOORLOPERS

Terugblik: VOORLOPERS – Hedendaagse kunst in Park van Paleis Soestdijk – 13 mei t/m 14 augustus 2022

Van 13 mei tot en met 14 augustus 2022 was in het park van Paleis Soestdijk de tentoonstelling: VOORLOPERS te zien. VOORLOPERS liet kunst van nu zien met veel recent en nieuw werk van kunstenaars die in Nederland wonen, werken of opgeleid zijn. Kunstenaars die vernieuwend en visionair zijn, het experiment niet schuwen en verrassen.

Ontdek VOORLOPERS en laat je verrassen!

VOORLOPERS neemt innovatie als startpunt. Kunstenaars van nu, gevestigd en nieuw talent verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s zoals biotechnologie & design, duurzaamheid & recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed. Veel werken zijn speciaal gemaakt of aangepast voor het park. Zo maakt aanstormend bio-design talent Bob Hendrikx een ‘Living Couch’, een doorzichtig sculptuur gevuld met groene en rode algen uit de parkvijver, Ingrid Mol een diorama in het prinsessenspeelhuisje en Zeger Reyers geeft nieuw leven aan een vergeten tennisbaan. 

Parktuin opengesteld

Het Park van Paleis Soestdijk is onderdeel van Paleis Soestdijk | Made by Holland, dat in de toekomst een podium zal zijn voor Nederlandse innovatie. Voordat de restauratie van het paleis in 2023 van start wordt het park speciaal opengesteld voor VOORLOPERS. De parktuin van Paleis Soestdijk – een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met de vele doorkijkjes, 17e-eeuwse lanenstructuur en de vele monumenten op het landgoed – is geknipt voor deze niet-standaard tentoonstelling.

Deelnemende kunstenaars: Atelier Van Lieshout, David Bade, Cecilia Bengtsson, BuroLdR, Iliada Charalambous, Ivan Cremer, Bram Ellens, Groenewoud Buij, Bob Hendrikx, Marjan Laaper, Silvia Martes, Ingrid Mol, Zeger Reyers, Lennart Lahuis en Birgit Verwer. Verder lezen over VOORLOPERS en de deelnemende kunstenaars? Klik hier.

Rondwandeling met Gids

Elke zaterdag en zondag kunnen bezoekers terecht voor een rondwandeling met gids door het park. Ontdek de kunstwerken, en de vele bijzondere plekken die het landgoed te bieden heeft. Deze rondwandeling duurt van 14.00 – 15.30, en is bij te wonen op vertoon van een aanvullend ticket. Tickets voor de extra rondwandeling zijn €5,50. Er is plek voor 30 personen, vol= vol.

Extra: Deuren Paleis geopend in de weekenden

Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan en wordt de komende jaren grondig gerestaureerd. Het paleis wordt op dit moment niet regulier opengesteld, maar de komende weekenden wordt je als bezoeker aan VOORLOPERS getrakteerd op een extraatje! De bordesdeuren gaan voor je open: stap binnen in de historische zalen in het Corps de Logis van Paleis Soestdijk! Via het bordes stap je de vestibule in, en wandel je via de Waterloozaal, de Leuvenzaal, het Wilhelmina-appartement en de Stuczaal naar de Witte Eetzaal. Een bezoek aan de historische zalen van Paleis Soestdijk is inbegrepen bij het ticket voor VOORLOPERS.

Aflevering ‘Nu Te Zien’

In de TV-serie ‘Nu Te Zien’ verlaat een Nederlandse museumdirecteur zijn of haar eigen museum om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken. Op 16 juli 2022 is de eer aan Suzanne Swarts. De directeur van Museum Voorlinden laat zich in het park van Paleis Soestdijk verrassen door innovatieve kunst van makers van Nederlandse bodem. Gevestigde namen als David Bade en Atelier Van Lieshout, maar ook nieuwe talenten gaan daar aan de slag met actuele thema’s als duurzaamheid en biotechnologie. U kunt de aflevering hier terugkijken.

VOORLOPER Cecilia Bengtsson

Cecilia Bengtsson’s ‘Once I Dissolved’, geïnspireerd op een gedicht geschreven tijdens corona, een periode van twijfels en isolatie, is een in situ project, dat bestaat uit geluid, performance en sculptuur. Bengtsson maakt het Wilhelmina Chalet tot haar tijdelijke onthaast domein en laat sporen in tijd en ruimte achter.

VOORLOPER Ingrid Mol

Kunstenaar Ingrid Mol wekt in het prinsessenspeelhuisje ‘Ixenita’ in het park van Paleis Soestdijk een bijzonder sprookje tot leven: een zoektocht naar de ideale koningin via ‘EDABS – Every Day A Better Sculpture’. Als in een kijkdoos zie je door de ramen huiselijke scenes van Koningin Juliana in verschillende levensfases.

VOORLOPER Bob Hendrikx

Uitvinder, architect en bio-designer Bob Hendrikx creëert en verkent een nieuwe wereld waarin het organisme en het ecosysteem centraal staan: nature-centered design. Groeiende schimmels en ademende algen trekken deze zomer het park van Paleis Soestdijk in, waar een doodskist gaat leven en een kleurrijke, uitvergrote algen-sculptuur vanaf de waterkant de lucht reinigt.

VOORLOPERS Groenewoud/Buij

Ooit gehoord van een aquatheek? Tijdens kunsttentoonstelling VOORLOPERS maak je kennis met Borboros: de installatie van kunstenaarsduo Groenewoud/Buij bestaande uit honderden flessen gevuld met water van over de hele wereld. Onder invloed van tijd en zon laten algen, schimmels, modder en ander organisch materiaal het waterpaviljoen schitteren langs de parkvijver.

VOORLOPER David Bade

Op één van de open velden in het park van Paleis Soestdijk maken bezoekers kennis met het werk van kunstenaar David Bade: ‘Over een andere boeg gooien’. Het kunstwerk is kleurrijk, dynamisch, bekritiseert en daagt uit: Wat heb jij recent over een andere boeg gegooid? Of wat zou je over een andere boeg willen gooien? Laat het achter in de wensput en laat het kleurrijke kunstwerk groeien.

VOORLOPER Ivan Cremer

Uit Italiaans hout uit ruïnes hakt, bikt, schuurt, timmert en schroeft kunstenaar Ivan Cremer zijn sculpturen in elkaar. Voor zijn eigenzinnige ‘Origins’ was de inspiratie de Thomaskerk in Amsterdam, ontworpen door zijn grootvader. Deze weerbarstige sculptuur is nu te zien tijdens kunsttentoonstelling VOORLOPERS en gaat in het park van Paleis Soestdijk in dialoog met zijn nieuwe omgeving.

VOORLOPER Iliada Charalambous

De sculpturen en installaties van kunstenaar Iliada Charalambous zijn geworteld in actuele, sociaalpolitieke gebeurtenissen benaderd vanuit een persoonlijk perspectief. De stoelen-installatie ‘What could we be? – Visions’, nodigt uit tot dialoog. Voor VOORLOPERS organiseert Charalambous een speciale dialoog met het publiek over (o.v.) natuur in Nederland.

VOORLOPER Zeger Reyers

Kunstenaar Zeger Reyers herstelt de belijning van de tennisbaan op het Sportcomplex, en laat de natuur de vrije loop: de pioniersplanten én de vlas, korenbloemen en klaprozen die hij zelf heeft ingezaaid. In het opschietend gewas zie je de witte belijning terug, waardoor een simpel bijna natuurlijk doolhof wordt gesuggereerd en je terugkijkt in de geschiedenis van deze plek.

VOORLOPER Birgit Verwer

Kunstenaar Birgit Verwer maakte voor VOORLOPERS een nieuw duurzaam werk; ‘Final Rehearsal’, generale repetitie, verwijzend naar het kantelpunt waarop we klimatologisch als mensheid zijn beland. Twee Pancabanken met de rugleuningen tegen elkaar vormen een van oudsher Haagse ‘luizenbank’. Het ontwerp van de Pancabank komt uit de Autoprogettazione DIY-serie van de Italiaanse ontwerper en DIY-pionier Enzo Mari (1932–2020).

VOORLOPER Marjan Laaper

Door middel van gemanipuleerde videoprojecties speelt Marjan Laaper met onze beleving van de wereld om ons heen. Ze combineert natuur met een typisch menselijke manier van doen en maakt ons zo bewust van ons bijzonder onnatuurlijke menselijke bestaan. Het videowerk ‘Encounter’ (ontmoeting) van een uil bijna 3 meter hoog in het park is een mooi voorbeeld hiervan.

Foto’s: Jelmer de Haas
Video’s: Gerrit Schreurs

Scroll naar boven