Hedendaagse kunst in Park Paleis Soestdijk

Van 13 mei tot en met 5 augustus is het park van Paleis Soestdijk geopend voor het publiek met de kunsttentoonstelling: VOORLOPERS.  Kunstenaars van nu, gevestigd en nieuw talent verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s zoals biotechnologie & design, duurzaamheid & recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed.

Tentoonstelling VOORLOPERS van 13 mei t/m 5 augustus 2022

Persbericht: Baarn, 22 maart 2022 – Van 13 mei tot en met 5 augustus is het park van Paleis Soestdijk geopend voor het publiek met de kunsttentoonstelling: VOORLOPERS.  Kunstenaars van nu, gevestigd en nieuw talent verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s zoals biotechnologie & design, duurzaamheid & recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed.

Het Park van Paleis Soestdijk is onderdeel van Paleis Soestdijk | Made by Holland, dat in de toekomst een podium zal zijn voor Nederlandse innovatie. Voordat de restauratie in 2023 van start gaat organiseert Paleis Soestdijk de tentoonstelling VOORLOPERS, die Nederlandse innovatie als startpunt neemt. De parktuin van Paleis Soestdijk – een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met de vele doorkijkjes, 17e-eeuwse lanenstructuur en de vele monumenten op het landgoed – is geknipt voor deze niet-standaard tentoonstelling. VOORLOPERS geeft nieuwe betekenis aan het park en nodigt een breed en divers publiek uit om het park te ontdekken via kunst.

VOORLOPERS
Curator Marie Jeanne de Rooij presenteert met VOORLOPERS vijftien kunstenaars die in Nederland wonen, werken of opgeleid zijn. Kunstenaars die vernieuwend en visionair zijn, het experiment niet schuwen en die verrassen. Kortom: kunstenaars die echte voorlopers zijn.  De kunstwerken tonen een gevarieerde selectie van hedendaagse kunst. Naast ‘echte’ beelden, wordt in de werken de grenzen opgezocht van uiteenlopende kunstdisciplines zoals bijvoorbeeld bio-design, videokunst en robotica.

De tentoonstelling is samengesteld door tentoonstellingsmaker Marie Jeanne de Rooij, eerder werkzaam als curator voor Den Haag Sculptuur en directeur GEMAK/ Vrije Academie en Galerie Nouvelles Images.  De Rooij en Maya Meijer-Bergmans, kunsthistorica en eigenaresse van Paleis Soestdijk realiseerden eerder jarenlang op het Lange Voorhout te Den Haag een zeer succesvolle en terugkerende beeldententoonstelling, Den Haag Sculptuur. Maya Meijer-Bergmans: “Het park van Paleis Soestdijk wordt speciaal voor deze tentoonstelling opengesteld. VOORLOPERS geeft een vernieuwende blik op buitenkunst en een nieuw perspectief op de toekomst van het landgoed. Het is een kunstevenement voor een breed publiek: jong en oud, liefhebbers van natuur, kunst en cultuur, erfgoed en geschiedenis. We willen de bezoekers echt verrassen.”  

Kunst van nu
Naast werk van bekende namen als Joep van Lieshout/ Atelier Van Lieshout (AVL), David Bade, Groenewoud/ Buij, is er ook modern-klassieke sculptuur van Ivan Cremer te zien en videokunst van Prix de Rome-genomineerde en winnares van de Theodora Niemeijer Prijs, Silvia Martes. Veel werken zijn speciaal gemaakt of aangepast voor het park. Aanstormend bio-design talent Bob Hendrikx -bekend van de ‘Living Coffin’- ontwikkelt voor VOORLOPERS een ‘Living Couch’, een doorzichtige bank gevuld met groene en rode algen uit de parkvijver. Cecilia Bengtsson maakt een geluidsinstallatie in het Wilhelmina Chalet, Ingrid Mol een diorama in het prinsessenspeelhuisje, Lennart Lahuis parkpoëzie met watertechnologie en Zeger Reyers geeft nieuw leven aan een vergeten tennisbaan. 

De deelnemende kunstenaars zijn: Atelier Van Lieshout (AVL), David Bade, Cecilia Bengtsson, BuroLdR, Iliada Charalambous, Ivan Cremer, Bram Ellens, Groenewoud/Buij, Bob Hendrikx, Marjan Laaper, Silvia Martes, Ingrid Mol, Zeger Reyers, Lennart Lahuis, Birgit Verwer. Het volledige programma met informatie over alle kunstwerken wordt medio april bekend gemaakt.

Bezoekersinformatie 
VOORLOPERS – is te bezoeken van 13 mei t/m 5 augustus 2022. Open van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Bezoekers ontvangen t/m 31 maart een vroegboekkorting, in plaats van 12,50 kost een ticket 10 euro. De toegang voor kinderen t/m 12 jaar is gratis. Voor jongeren en studenten is er een gereduceerd tarief.

Scroll naar boven