PERSBERICHT: Aankondiging grote najaarstentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’

4 juli 2023, update 19 september 2023

BAARN – Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ´s zomers maar al te graag verbleven. Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. In de grote najaarstentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ zal het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met hedendaagse mode en design, uitgebreid te zien zijn.

Het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats. Ten tijde van Prinses Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Speciaal voor de latere Koningin Anna Paulowna krijgt huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar verbleven op het paleis en in de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Een ware ontdekkingstocht
De schoonheid van Paleis Soestdijk zit met name in onvermoede details. ‘Zo is er een schitterend glas-in-loodplafond en zijn er originele badkamers op de eerste etage’, aldus Uniquole. ‘Het is bijzonder dat een deel van de 170 kamers van het paleis tijdens deze tentoonstelling, van 12 oktober tot en met 7 januari 2024, voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Een ware ontdekkingstocht voor de bezoeker.’ In de tentoonstelling zijn schitterende portretten, foto’s en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Fraaie details in plafonds en wandbespanningen zijn gespiegeld in nieuw geprinte DESSO tapijten van Tarkett. Prachtig getinte karpetten van Van Besouw sieren onder meer de Witte Eetzaal.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. Voor de historische stukken in de tentoonstelling werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante bloemeninstallatie met het wereldberoemde Royal Delft.’

Meer dan vijftig gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en kunstenaars luisteren de geschiedenis van het paleis op met hedendaagse objecten. Edwin Oudshoorn exposeert zijn poëtische jurken, Sebastiaan Brajkovic verrast met gouden serviezen en Joris Laarman maakt indruk met een karakteristiek interieurobject. Alumni en studenten van het Hout- en Meubileringscollege geven blijk van hun kunnen met innovatief nieuw werk en hoogwaardige marqueterie. Van diverse fotografen is werk te zien zoals van Bas Meeuws, Suzanne Jongmans en Gemmy Woud-Binnendijk, bekend van haar schitterende portretten van Koning Willem Alexander, Prinses Beatrix en Prinses Amalia.

Over Maya Meijer-Bergmans en Nicole Uniquole
De tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ is een initiatief van Maya Meijer-Bergmans, ondernemer en als eigenaar van Paleis Soestdijk de huidige vrouw des huizes. Internationaal zelfstandig tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole en Maya Meijer-Bergmans hebben eerder succesvol samengewerkt.

– einde persbericht –

Noot voor de redactie
Tickets aan de kassa en via www.paleissoestdijk.nl.
De tentoonstelling wordt op woensdag 11 oktober officieel geopend door H.K.H. prinses Margarita de Bourbon de Parme.
Exclusieve preview voor de pers met een hapje en een drankje: woensdag 11 oktober van 13.00 – 14.30 uur.
Neem voor meer informatie en interviewverzoeken contact op met Nicole Uniquole: 070 369 47 47 of tentoonstelling@paleissoestdijk.nl.

Beelden
Onderstaande beelden zijn te gebruiken voor publicaties. De hoge resolutie beelden zijn te downloaden door op de afbeeldingen te klikken. De credits staan in de bestandsnaam vermeld. Neem s.v.p. contact op met tentoonstelling@paleissoestdijk.nl bij publicatie.

Voor het laatste beeld (Hortense de Beauharnais) gelden de volgende restricties:
1. These image is exclusively intended to promote this exhibition. 2. The article shall specify the name of the museum, the title and the dates of the exhibition. 3. These images have to be published as maximum format ¼ page and not on the cover.

Scroll naar boven