Grote najaarstentoonstelling: De vrouwen van Soestdijk

12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024

Samen met Nicole Uniquole organiseert Paleis Soestdijk een grote najaarstentoonstelling in 2023. Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ’s zomers maar al te graag verbleven. In de tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ zal het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met schitterende portretten, foto’s, hedendaagse mode, design en ambacht, uitgebreid te zien zijn.

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. In de tentoonstelling zijn schitterende portretten en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’

Ook andere gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en kunstenaars luisteren de geschiedenis van het paleis op met hedendaagse objecten. Zo zijn er 3D geprinte glazen vazen te zien van Dirk van der Kooij, tonen Gemmy Woud-Binnendijk, Suzanne Jongmans, Frieda Mellema en Bas Meeuws hun fotografische meesterwerken, exposeert Edwin Oudshoorn zijn poëtische jurken, verrast Sebastiaan Brajkovic met gouden serviezen, geeft Luca Boscardin een kleurrijke knipoog met zijn grafische buitenbeelden en maken Marcel van Doorn en Joris Laarman indruk met een karakteristieke interieurobjecten. Alumni en studenten van het Hout- en Meubileringscollege geven blijk van hun kunnen met innovatief nieuw werk en hoogwaardige marqueterie.

Een ware ontdekkingstocht
De schoonheid van Paleis Soestdijk zit met name in onvermoede details. ‘Zo is er een schitterend glas-in-loodplafond en zijn er originele badkamers op de eerste etage’, aldus Uniquole. ‘Het is bijzonder dat een deel van de 170 kamers van het paleis tijdens deze tentoonstelling, van 12 oktober tot en met 7 januari 2024, voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Een ware ontdekkingstocht voor de bezoeker.’

Comité van aanbeveling:
• H.K.H. prinses Margarita de Bourbon de Parme
• Annemarie van Gaal (ondernemer, auteur)
• Emilie Gordenker (directeur, Van Gogh Museum)
• Jhr. Mark A. Röell (burgemeester Gemeente Baarn)
• Mr M. Bernadette Vehmeijer (voorzitter Stichting exploitatie Paleis Soestdijk)

Praktische informatie

‘De vrouwen van Soestdijk’ is vanaf 12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024* te bezoeken op woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.

De kassa opent om 10:30 uur en de laatste entree tot het paleis is om 15:30 uur.** We raden aan om vooraf online tickets te reserveren.

*M.u.v. 24 december en Oudejaarsdag. Op Tweede Kerstdag (dinsdag 26 december) is de tentoonstelling óók te bezoeken.

**Op donderdag 21 december sluit het paleis om 15:00 uur, de laatst mogelijk entree is op deze dag 13:00 uur.

Rolstoeltoegankelijkheid & omwonenden

Helaas is een deel van de tentoonstelling niet te bezoeken voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator. Om deze reden mogen zij een ticket met korting kopen. Ook inwoners van Baarn en Soest mogen een ticket met korting kopen.

Eten & drinken

Combineer je bezoek aan de tentoonstelling met een bezoek aan onze Oranjerie. Tussen 12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024* is deze op woensdag t/m zondag van 10:30 tot 17:00 uur geopend met een heerlijke kaart. Bekijk de menukaart alvast via deze link.
* Op donderdag 21 december sluit de Oranjerie om 13:00 uur.

Voor reserveringen vanaf 8 personen in de Oranjerie of overige info rondom de horeca-mogelijkheden tijdens de tentoonstelling, kun je contact opnemen met Maison van den Boer via soestdijk@maisonvandenboer.com. Voor groepen tot 8 personen is geen reservering nodig.

Overig

Ticketprijzen vind je hier.
Veelgestelde vragen vind je hier.
Informatie over onze bereikbaarheid vind je hier. Kom je met de auto? Parkeren kost €1,50 per uur, met een maximum van €5.

Wil je voor of na je bezoek in de buurt overnachten? DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen biedt op hun website een exclusief arrangement met korting aan.

Pers / Media

Onderstaande beelden zijn te gebruiken voor publicaties. De hoge resolutie beelden zijn te downloaden door op de afbeeldingen te klikken. De credits staan in de bestandsnaam vermeld. Neem s.v.p. contact op met tentoonstelling@paleissoestdijk.nl bij publicatie.

Voor het laatste beeld (Hortense de Beauharnais) gelden de volgende restricties:
1. These image is exclusively intended to promote this exhibition. 2. The article shall specify the name of the museum, the title and the dates of the exhibition. 3. These images have to be published as maximum format ¼ page and not on the cover.

Mede mogelijk gemaakt door:

Scroll naar boven