Open Monumentendag 2022

Zaterdag 10 en zondag 11 september staan in het teken van de Open Monumentendag. Geniet van het historische Zocherpark, en stap binnen in de vele bijzondere monumenten die verspreid over het landgoed te vinden zijn. Maak kennis met het verleden, heden en de toekomst van Paleis Soestdijk!

Paleis Soestdijk in transitie

Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. Het Paleis zelf zal om die reden niet geopend zijn voor publiek. Als bezoeker aan de Open Monumentendag wordt u wél getrakteerd op een kijkje in de vele andere bijzondere monumenten die er het park te zien zijn….

Open monumentendag : zaterdag 10 en zondag 11 september

Zaterdag 10 en zondag 11 september staan in het teken van de Open Monumentendag. Dit weekend mag iedereen het landgoed van Paleis Soestdijk gratis bezoeken. Er is een mooi programma samengesteld waaronder een vaste route door het Zocherpark en langs de monumenten. Vrijwilligers van Paleis Soestdijk geven op diverse locaties uitleg over de historie en toekomst van Paleis Soestdijk.

Monumentenroute

Loop de speciale Monumentenroute door het park van Paleis Soestdijk! Bij de entree krijgt u een plattegrond mee met een voorgestelde route langs de verschillende monumentale gebouwen op het landgoed. Stap binnen in de Oranjerie, de Watertoren, het Wilhelminachalet, de koninklijke kassen, Speelhuisje ‘Ixenita’ en het Sportpaviljoen. Bij de geopende gebouwen zullen ervaren vrijwilligers aanwezig zijn om u meer te vertellen over de historie en duurzame toekomst van het desbetreffende monument.

‘Kunst op stand’

Neem tijdens uw bezoek aan het landgoed ook een kijkje bij de expositie ‘Kunst op stand’ in de kassen van het paleis. De expositie is vrij te bezoeken voor alle bezoekers aan de Open Monumentendagen. ‘Kunst op stand’ is een Initiatief van Nadja Willems, Peter Schipper, en Chris Rodenburg. Zo’n 18 exposerende kunstenaars uit de regio stellen hun werk tentoon, waarin thema’s als duurzaamheid en recycling een rol spelen. 

bezoek de kwekerij en boomgaard (alleen op 10 september)

Aan de overkant van de weg bevinden zich de eeuwenoude Kwekerij en Boomgaard van Landgoed Paleis Soestdijk. Op zaterdag 10 september is ook dit gedeelte van het landgoed geopend voor publiek van 11.00 – 15.00 (entree gratis).  Voor 6 euro plukt u zelf een bosje bloemen in de pluktuin (uiteraard gifvrij!). Deze openstelling is een samenwerking met IVN Nederland. De IVN-experts vertellen u alles over de kwekerij, de insecten en planten, en het duurzame onderhoud van deze onontdekte parel.

Extra: op pad met herder en schaapskudde

Altijd al eens samen met een schaapherder en haar kudde mee op pad willen gaan? Tijdens de Open Monumentendagen kan een select gezelschap mee met schaapherder Ester Floor en haar kudde over het landgoed. Deelname aan deze wandeling kost €5,50. De opbrengst zal worden gebruikt om kosten voor de kudde te dekken. Koop een ticket voor deze wandeling via de ticketmodule.

Bezoekersinformatie

De wandeling door het park en langs de verschillende monumenten duurt ca. 1,5 uur. Het park is geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur (laatste entree om 16.30 uur). U heeft geen entreeticket nodig, behalve voor de wandelingen met de schaapskudde.

De entree van Paleis Soestdijk bevindt zich aan de Amsterdamsestraatweg 1 te Baarn. De routebeschrijving met fiets, auto en OV is hier te vinden. Er is een afgesloten parkeerterrein. De kosten van het parkeren kunt u na afloop van uw bezoek via PIN bij de parkeerautomaat betalen. Tarief: € 2,00 per uur (bij afrekening, kosten per minuut) of een dagkaart voor € 7,00.

Op het parkeerterrein, vlakbij de ingang zijn enkele invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Het park is toegankelijk voor bezoekers met een gewone rolstoel of rollator. Dit geldt niet voor het Sportpark (Sportpaviljoen en Speelhuisje). Het park is niet toegankelijk voor honden. Met een hulphond bent u uiteraard van harte welkom. Er is een invalidentoilet aanwezig bij de Oranjerie.

Foto’s: Stefan van Dorrestein

Scroll naar boven