Zomerse weekendtip: Gratis open dag Kwekerij Paleis Soestdijk op 27 juli 2019

Baarn, 23 juli 2019 – In navolging op de succesvolle open dag tijdens het Pinksterweekend, opent de Kwekerij nogmaals de poorten voor publiek. Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen hebben veel werk verzet en laten bezoekers graag meegenieten van alles wat in bloei staat. Op zaterdag 27 juli is de Kwekerij vanaf 12 uur te bezoeken. Speciaal voor de jongere bezoekers is er een leuke speurtocht.

Sinds begin dit jaar zetten Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen de traditie om eigen voedsel en bloemen te produceren op de Kwekerij op eigen wijze voort. Inspiratie en educatie over gezonde natuurlijke voeding staat hierin centraal. Vrijwilligers van Paleis Soestdijk, Trees for Peace en Baarnse Bloemen informeren de bezoekers over dit thema tijdens een informele rondgang. Bezoekers kunnen genieten van fruitbomen en biologische bloemen. Ook is het mogelijk het kwekerijpaviljoen te ontdekken waar vroeger de oogst werd bewaard.

De boomgaard van de Kwekerij biedt een diversiteit aan natuur. Bezoekers zien onder andere laagstamappelbomen, leiperenbomen, walnotenboom, oude wilgen, dahlia’s, zinnia’s, korenbloemen en cosmea. Door gifvrij te werken is de Kwekerij een goede leefomgeving voor o.a. vlinders, hommels, honingbijen en vinken.

Baarnse Bloemen, Marieke van Groenendael: “Het gereed maken van de tuin was een hele klus. Ik ben blij dat de eerste bloemen eraan komen. Het is de bedoeling dat er op den duur een pluktuin komt zodat mensen uit de omgeving van Paleis Soestdijk zelf hun lievelingsbloemen kunnen komen plukken”.

Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder: “Wij waren blij verrast over de grote belangstelling voor dit deel van het landgoed tijdens de eerste open dag. Een plek die sinds 2005 nauwelijks meer was gebruikt. Het is mooi om te zien dat, met de inzet van de vrijwilligers van Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen, ook dit stuk van het landgoed nu weer de zorg en aandacht krijgt dit het verdient”.

Bezoekers worden uitgenodigd een picknick mee te nemen om volop te genieten van de boomgaard en de bloementuin. Ter plaatse is koffie, thee en limonade te koop.

In 2019 wordt de kwekerij 5 maal gratis opengesteld voor het publiek. In het najaar worden er nog drie open dagen georganiseerd. De bijbehorende data worden t.z.t. via de website, www.paleissoestdijk.nl gecommuniceerd.

Gezien het gelimiteerd aantal parkeerplaatsen wordt bezoekers geadviseerd te voet of met de fiets te komen. De kwekerij is alleen op zaterdag 27 juli 2019 geopend tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Opstappunt aan de overkant van het Paleis. Het merendeel van het terrein is rolstoeltoegankelijk, er zijn echter geen extra voorzieningen. De toegang tot de kwekerij is op zaterdag 27 juli gratis. Het is niet mogelijk om fruit en bloemen te plukken tijdens de open dag.

Foto: Eiko Waleson, EIKO.NL

Scroll naar boven