VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem

VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem
Paleis Soestdijk en Beeld en Geluid presenteren
samen nieuwe tentoonstelling

Paleis Soestdijk opent op vrijdag 5 oktober aanstaande, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zijn deuren voor de tentoonstelling ‘VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem’. Een familietentoonstelling waar je kan ontdekken waar ons kleine land groot in is en waar je wordt uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan en de uitvinder in jezelf te vinden. Thema’s waar Nederland in excelleert worden op een verrassende manier en in een bijzondere omgeving belicht, namelijk in de kelder van het paleis waar je nu zelf deuren mag openen die altijd voor het publiek gesloten zijn gebleven.

Aan de hand van uniek beeldmateriaal uit het archief van Beeld en Geluid met commentaar van niemand minder dan Astrid Kersseboom, worden innovatieve Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen uitgelicht. Vier thema’s waarin Nederland excelleert staan centraal:

  • Watermanagement
  • Energie & Duurzaamheid
  • Agricultuur & Voeding
  • Gezondheid & Levenswetenschappen.

Vooraanstaande vernieuwers door de jaren heen, zoals Boyan Slat (Ocean Cleanup), Henk Ovink (Watergezant) en Wubbo Ockels, laten bezoekers ervaren wat een innovatie meer maakt dan alleen een goed idee.

Nederland innovatieland
Nederland is op internationaal niveau bekend door haar vernieuwende krachten. Die Nederlandse prestaties zijn in de twintigste eeuw goed vastgelegd op beeld. Dit beeldmateriaal, van bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kunstnier, landbouwinnovaties of de recyclingindustrie, is in verschillende (audiovisuele) installaties te zien. Daarnaast worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de slag te gaan als innovator. De bezoekers met de beste vindingen mogen onder begeleiding van de Nederlandse Orde van Uitvinders, hun vinding verder doorontwikkelen.

De komende jaren zal het paleis, na een grondige renovatie, een nieuwe bestemming krijgen. Paleis Soestdijk wordt het Nederlands podium voor innovatie en platform voor excellent ondernemerschap.

Floris de Gelder, algemeen directeur Paleis Soestdijk: “Met deze tentoonstelling gaat het paleis weer een stukje verder open. Nu gaat het om een reeks kelders die nog nooit toegankelijk waren voor het publiek. Samen met Beeld en Geluid laten wij hier een voorproefje zien van het nieuwe Paleis Soestdijk. Het is fantastisch dat gerenommeerde partijen zoals het Prinses Máxima Centrum, Ocean Cleanup en Rijkswaterstaat hier samen met ons het verhaal willen vertellen van landgenoten die de wereld beter maken”.

Voor Beeld en Geluid is het de eerste keer dat de eigen collectie gebruikt wordt voor een coproductie buiten de deur. Algemeen directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer: “Wij zijn ongelooflijk trots dat wij met onze collectie mogen bijdragen aan deze bijzondere tentoonstelling op een van de mooiste en tot de verbeelding sprekende plekken in Nederland. Wij zijn ervan overtuigd dat de bijzondere verhalen van onze eigen helden de bezoekers zullen boeien én inspireren.”

Naast bovengenoemde vernieuwers en Astrid Kersseboom, hebben ook de volgende organisaties hun bijdrage geleverd aan deze bijzondere tentoonstelling: The Ocean Cleanup, Prinses Máxima Centrum, Rijkswaterstaat, Eosta, Ioniqa, Rijkdienst van Ondernemend Nederland, Protix, de Nederlandsse Orde van Uitvinders en Octrooicentrum Nederland.

Scroll naar boven