Tentoonstelling VOORLOPERS in het Park van Paleis Soestdijk geopend

Persbericht

Baarn, 13 mei 2022 – Vanaf vandaag is het park van Paleis Soestdijk geopend voor publiek. Bezoekers maken tijdens kunsttentoonstelling VOORLOPERS kennis met kunstenaars van nu, gevestigd én nieuw talent. Deze ‘voorlopers’ verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s, zoals biotechnologie en design, duurzaamheid en recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed.

De tentoonstelling is een initiatief van Maya Meijer-Bergmans, kunsthistorica en mede-eigenaar van Paleis Soestdijk en samengesteld door tentoonstellingsmaker Marie Jeanne de Rooij, eerder werkzaam als curator voor Den Haag Sculptuur en directeur GEMAK/ Vrije Academie en Galerie Nouvelles Images. De Rooij en Meijer Bergmans realiseerden eerder jarenlang op het Lange Voorhout te Den Haag een zeer succesvolle en terugkerende beeldententoonstelling, Den Haag Sculptuur. Voor VOORLOPERS zijn veel werken speciaal gemaakt of aangepast voor de tentoonstelling in het Park van Paleis Soestdijk. Zo maakt aanstormend bio-designtalent Bob Hendrikx een ‘Living Couch’, een doorzichtig sculptuur gevuld met groene en rode algen uit de paleisvijver, Ingrid Mol een diorama in het prinsessenspeelhuisje en geeft Zeger Reyers nieuw leven aan een vergeten tennisbaan. 

Feestelijke opening

Op 12 mei werd tentoonstelling VOORLOPERS feestelijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Zij hield een persoonlijk verhaal over haar jeugdherinneringen aan Paleis Soestdijk en het park. Wim Pijbes, Directeur Stichting Droom en Daad, vertelde over de groeiende betekenis van groen en parken in Nederland en de rol van het particuliere initiatief hierin. 

Maya Meijer-Bergmans: “Het park van Paleis Soestdijk wordt speciaal voor deze tentoonstelling opengesteld. VOORLOPERS geeft een vernieuwende blik op buitenkunst en een nieuw perspectief op de toekomst van het landgoed. Nu en na de restauratie willen we Nederlandse innovaties op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, zo belangrijk voor de toekomst van ons land en de bewoners een plek geven. Het is een tentoonstelling voor een breed publiek: jong en oud, liefhebbers van natuur, kunst en cultuur, erfgoed en geschiedenis. We willen de bezoekers echt verrassen.”  

Marie Jeanne de Rooij, curator Voorlopers: “De kunstenaars van VOORLOPERS geven het voorzetje om met een frisse blik naar het park te kijken via hun vernieuwende en onderzoekende manier van kijken naar de toekomst; ze geven de bezoeker de inspiratie en het plezier om een nieuwe veelstemmige betekenis toe te voegen aan het park.”

De deelnemende kunstenaars zijn

Atelier Van Lieshout (AVL), David Bade, Cecilia Bengtsson, BuroLdR, Iliada Charalambous, Ivan Cremer, Bram Ellens, Groenewoud/Buij, Bob Hendrikx, Marjan Laaper, Silvia Martes, Ingrid Mol, Zeger Reyers, Lennart Lahuis, Birgit Verwer.

Park Paleis Soestdijk

Het Park van Paleis Soestdijk is onderdeel van Paleis Soestdijk | Made by Holland, dat in de toekomst een podium zal zijn voor Nederlandse innovatie. De parktuin van Paleis Soestdijk – een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met de vele doorkijkjes, 17e-eeuwse lanenstructuur en de vele monumenten op het landgoed – is geknipt voor deze niet-standaard tentoonstelling.

Bezoekersinformatie

VOORLOPERS – is te bezoeken van 13 mei t/m 5 augustus 2022, geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en tickets via paleissoestdijk.nl. Ticketprijs: €12,50. Toegang voor kinderen t/m 12 jaar is gratis. Voor jongeren en studenten is er een gereduceerd tarief.  In de weekenden op 21, 22, 28 en 29 mei is het mogelijk om een extra rondwandeling met gids te boeken bij een bezoek aan VOORLOPERS. Zo ontdekken bezoekers nóg meer over de kunstwerken en de bijzondere verhalen van het landgoed. 

Foto’s: Jelmer de Haas

Scroll naar boven