Start ‘Soestdijk Academy’

Het landgoed als leer- & werkplek voor scholieren & studenten

Paleis Soestdijk is deze maand gestart met de Soestdijk Academy. Doel van de Academy is om relevante opleidingen in de regio en Nederland, te betrekken bij de renovatie en transformatie van het landgoed, door het bieden van stageplaatsen, onderzoeksprojecten en werkervaringsplekken.

Momenteel loopt er een project in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp en worden gesprekken over een meerjarige samenwerking gevoerd met o.m. MBO Amersfoort, Hogeschool Utrecht, HKU, Zadkine Vakschool Schoonhoven, ROC Midden Nederland, het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en de Reinwardt Academie (Amsterdamse hogeschool voor de kunsten).

Begin mei zijn zo’n 50 tweedejaars studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp begonnen met een studieopdracht op Soestdijk. Van Hall Larenstein biedt opleidingen in o.a. tuin- en landschapsbeheer en mag zich de duurzaamste hogeschool van Nederland noemen. Op het landgoed van Paleis Soestdijk onderzoeken de studenten wat er nodig is om de kwekerij van de eeuwenoude moestuin en boomgaard exploitabel te maken voor de toekomst. Dit is het eerste concrete project van een meerjarige samenwerking tussen de hogeschool en Paleis Soestdijk.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: ‘Het is onze ambitie om de restauratie en transformatie van het landgoed ook een leer- en werkplek te laten zijn voor het regionaal en nationaal onderwijs. Of het nu gaat om de restauratie van de gebouwen, het onderhoud en de inrichting van park en tuin, hospitality of educatieve projecten, wij vinden het belangrijk dat wij  studenten een platform kunnen bieden waar ze kunnen leren, onderzoeken en ervaring kunnen opdoen. Het project met Van Hall Larenstein geeft ons veel informatie en inspiratie voor het toekomstig gebruik van de moestuin en boomgaard. Daarnaast past deze opdracht mooi in onze ambitie om van Paleis Soestdijk een circulair landgoed te maken.’

 

 

 

Scroll naar boven