Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu op werkbezoek bij Paleis Soestdijk

Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu bezoekt buitenkunsttentoonstelling VOORLOPERS in het Park van Paleis Soestdijk. Naast een ontmoeting met mede-eigenaar van Paleis Soestdijk en kunsthistorica Maya Meijer Bergmans, ging de Staatssecretaris in gesprek met de curator van VOORLOPERS, Marie Jeanne de Rooij en kunstenaars Bob Hendrikx en David Bade. 

Na een ontmoeting in één van de historische zalen van het paleis werd de tour vervolgd met een bezoek aan buitenkunsttentoonstelling VOORLOPERS  in het park van Paleis Soestdijk. Bezoekers maken tijdens VOORLOPERS kennis met kunstenaars van nu, gevestigd én nieuw talent. Deze ‘voorlopers’ verbeelden in de tentoonstelling actuele thema’s, zoals biotechnologie en design, duurzaamheid en recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed.

Maya Meijer Bergmans: ” VOORLOPERS geeft een vernieuwende blik op buitenkunst en een nieuw perspectief op de toekomst van het landgoed. De combinatie van de monumenten op het landgoed, de natuur en de mogelijkheid om in de weekenden de historische zalen van het paleis te bezichtigen, maakt dat deze tentoonstelling toegankelijk is voor een breed publiek. De ontmoeting met Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu is erg waardevol, ook om het belang te benadrukken van publieke en private samenwerking. Ook de ontmoetingen met de aanwezige kunstenaars maakte het een geslaagd bezoek”. 

Kunstenaar Bob Hendrikx gaf uitleg over twee werken die tentoongesteld staan. De ‘Living Couch’ is een opblaasbare sculptuur ontworpen naar de vorm van een alg onder de microscoop. De sculptuur is gevuld met levende, kleurrijke algen die door toevoer van verse lucht blijven groeien en zo de lucht in het park reinigen. Verborgen in het park is er ook een ander werk van Bob Hendrikx te zien, de ‘Living Coffin’. Een duurzame doodskist, gemaakt van mycelium, – een soort wortelnetwerk van paddenstoelen – die eenmaal onder de grond, zichzelf afbreekt en de decompositie van het lichaam stimuleert. 

Na een tussenstop bij een aantal andere werken, werd het werkbezoek afgesloten bij de zeilboot van kunstenaar David Bade. Het kunst- en participatieproject met publiek en lokale scouts van Scoutingclub Merhula, heeft de titel ‘Over een andere boeg gooien’. Voor het werk staat een wensput. Bade nodigt bezoekers uit te reflecteren over grote veranderingen in hun leven of de wens iets in het leven over een andere boeg te gaan gooien. Ook Staatssecretaris Uslu liet een boodschap achter in de wensput.  

De deelnemende kunstenaars: 
Atelier Van Lieshout (AVL), David Bade, Cecilia Bengtsson, BuroLdR, Iliada Charalambous, Ivan Cremer, Bram Ellens, Groenewoud/Buij, Bob Hendrikx, Marjan Laaper, Silvia Martes, Ingrid Mol, Zeger Reyers, Lennart Lahuis, Birgit Verwer.

Park Paleis Soestdijk 
Het Park van Paleis Soestdijk is onderdeel van Paleis Soestdijk | Made by Holland, dat in de toekomst een podium zal zijn voor Nederlandse innovatie. De parktuin van Paleis Soestdijk – een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met de vele doorkijkjes, 17e-eeuwse lanenstructuur en de vele monumenten op het landgoed – is geknipt voor deze niet-standaard tentoonstelling.

Bezoekersinformatie 
VOORLOPERS – is te bezoeken van 13 mei t/m 14 augustus 2022, geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens de weekenden worden ook de bordesdeuren geopend en kunnen bezoekers de historische zalen van het paleis bezichtigen.

Scroll naar boven