Schoonmaakactie Gedenknaald Paleis Soestdijk door vrijwilligers

Baarn, 8 maart 2019 – Weer, wind en afval hebben de Gedenknaald van Paleis Soestdijk en het omliggende terrein vervuild. Op vrijdag 8 maart is een groep vrijwilligers van Paleis Soestdijk bij elkaar gekomen om de handen uit de mouwen te steken.

Vrijwilligers van Paleis Soestdijk hebben het monument en het omliggende terrein opgeruimd en schoongemaakt. Een grote klus waar zij o.a. onkruid wieden, glaswerk en blikjes opruimen en het hekwerk onder handen nemen. Het grove schoonmaakwerk op het monument zelf is door een professioneel bedrijf opgepakt. De witmarmeren platen zijn erg kwetsbaar en worden met uiterste voorzichtigheid met de hand schoongemaakt.

Els (vrijwilliger van Paleis Soestdijk): “Ontzettend leuk om aan deze schoonmaakactie mee te mogen werken. Er is ontzettend veel te doen, maar je krijgt direct eer van je werk. De witmarmeren platen zijn weer een stuk schoner en het opschrift is op diverse platen weer goed te lezen! Omdat de klus nog niet geklaard is komen wij binnenkort weer bij elkaar om de rest van het onkruid te wieden en het hekwerk te boenen.”

‘De Naald’ ter ere van de prins van Oranje staat op precies een kilometer afstand van het paleis. In de wet van 8 juli 1815 werd bepaald dat een volledig vernieuwd en verbouwd Paleis Soestdijk geschonken zou worden aan kroonprins Willem, de latere koning Willem II. Ook moest een gedenkteken worden opgericht ter ere van zijn rol bij de veldslagen bij Quatre Bras en Waterloo, waar hij slag leverde tegen Napoleon.

De Naald bestaat uit een bakstenen fundering met een podium van hardsteen. Daarop staat een zandstenen kubus, met aan alle zijden witmarmeren platen. De inscripties op de platen zijn in vier talen (Nederlands, Latijn, Engels en Frans). Bovenop staat de obelisk, ook van zandsteen. Deze is versierd met vergulden lauwerkransen, sterren en het jaartal MDCCCXV.

Het Nederlandse opschrift luidt:

Ter eere van Willem Frederik George Lodewijk Prins van Orange aan het hoofd der Nederlandsche legerbenden door zijn moed en beleid op den 16e junij 1815 aan den viersprong boven Brussel het eerst den aanval der franschen weerstond de overwinning bij Waterloo behaald voorbereide en Nederlands onafhankelijkheid behield. Het dankbare Vaderland.’

Scroll naar boven