Publiek welkom voor film in bioscoopzaal Paleis Soestdijk in mei en juni

Wegens succes is de filmvertoning verlengd. In de maanden mei en juni is de film ‘Paleis Soestdijk in film: bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden’ tijdens reguliere openstellingsdagen te zien in de filmzaal van het paleis.

Baarn, 16 april 2019 – Vanaf 19 april zijn bezoekers van Paleis Soestdijk tijdelijk welkom om in de beroemde filmzaal van het paleis een film te bekijken. De film ‘Paleis Soestdijk in film: bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden’ is het resultaat van een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Paleis Soestdijk. Het is een compilatie van historische opnames, waarvan een deel is gemaakt door Prins Bernhard zelf, in een 20 minuten durende film. De filmzaal van Paleis Soestdijk is nog niet eerder op deze manier toegankelijk geweest voor publiek.

De programmering en productie van deze film maakt onderdeel uit van het grotere programma van Paleis Soestdijk in 2019; dit jaar worden steeds meer locaties op het landgoed uitgepakt en vindt de transitie plaats van ‘monarchie naar magie’. Hiermee wordt de overgang ingezet naar de nieuwe bestemming als paleis van de toekomst.

In de periode van vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei krijgen bezoekers van Paleis Soestdijk de gelegenheid om speciaal gecureerde beelden uit het archief van Beeld en Geluid van Prinses Juliana, Prins Bernhard en het gezin in de periode van 1937-2001 te bekijken in de filmzaal van het paleis. Zo zien wij onder meer de intrede in 1937 van de nieuwe bewoners van Paleis Soestdijk, de prinsesjes in en om het huis, onderweg naar scouting, de aankondigingen van hun huwelijken, de terugkeer van de koninklijke familie na de oorlog en het laatste défilé.

In een opname uit 1987 vertelt Prins Bernhard in over zijn filmhobby: “Film is altijd een van mijn liefste hobby’s geweest. Om de opname zelf te maken, daarna naar huis te komen en de films aan elkaar te plakken en te knippen en dan later aan de familie te tonen en lof te krijgen”. Dit interview met Prins Bernhard is opgenomen in de filmzaal terwijl hij zelf een film aan het monteren is. Het maakt nu deel uit van deze film.

Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder:  “Vorig jaar was de filmzaal voor het eerst toegankelijk voor rondleidingen. Nu kunnen mensen ook echt ervaren hoe het tussen 1937 en 2001 was om in het paleis een film te zien”.

Directeur Beeld en Geluid, Eppo van Nispen tot Sevenaer: “We zijn erg blij dat we deze prachtige beelden uit ons archief ‘naar huis’ brengen, waar zij vertoond worden voor het publiek in een omgeving waar zij het allerbeste tot hun recht komen”.

Voor een bezoek aan de filmzaal dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig ticket voor het paleis. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Wel is het noodzakelijk voor bezoekers om vooraf een aanvangstijd te reserveren. Dit kan online bij de aankoop van een ticket. Het aantal beschikbare tickets is beperkt. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek aan de filmzaal om 11.30 uur, 12.15 uur, 13.00 uur, 13.45 uur, 14.30 uur, 15.15 uur  of 16.00 uur. De film duurt ruim 20 minuten.

Geplande data:
Vrijdag 19 april
Zaterdag 20 april
Zondag 21 april
Maandag 22 april
Dinsdag 23 april
Woensdag 24 april
Donderdag 25 april
Vrijdag 26 april
Zondag 28 april
Dinsdag 30 april
Woensdag 1 mei
Donderdag 2 mei
Vrijdag 3 mei
Zaterdag 4 mei
Zondag 5 mei

Scroll naar boven