Baarn, 20 December 2017 – Staatssecretaris R. Knops, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en A. Th. Meijer, DGA van MeyerBergman Erfgoed Groep, hebben vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst hun handtekening gezet onder de koopovereenkomst van Paleis Soestdijk. Daarmee is de MeyerBergman Erfgoed Groep officieel eigenaar van Landgoed en Paleis Soestdijk.
Een indrukwekkende lichtprojectie op het paleis vormde vandaag de aftrap van activiteiten die de nieuwe eigenaar de komende jaren zal programmeren. Om direct invulling te geven aan de ambitie om van Soestdijk een plek te maken van en voor alle Nederlanders, is de Paleistuin dagelijks – m.u.v. 24, 25, 31 december en 1 januari – tussen 17:00 en 20:00 uur gratis toegankelijk voor het publiek tot en met 7 januari 2018, zodat iedereen de lichtprojectie kan komen bewonderen en de nieuwe horeca invulling ‘Oranjerie Soestdijk’ kan bezoeken.
Soestdijk blijft open
Ook in 2018 blijven paleis en landgoed geopend voor publiek en zal er een veelheid aan bestaande en nieuwe activiteiten worden geprogrammeerd. Floris de Gelder, directeur team Paleis Soestdijk | Made by Holland: ‘De komende jaren blijft Paleis Soestdijk open voor publiek. Rondleidingen, evenementen, exposities, concerten en opera’s in de paleistuin, we doen er alles aan om Soestdijk zoveel mogelijk toegankelijk te houden. Vanaf morgenavond is de Oranjerie geopend met een nieuw restaurant. Begin 2018 gaan we een escaperoom openen in het paleis en de paleisbioscoop toegankelijk maken. Wij maken voor 2018 een gevarieerd programma voor een breed publiek. Vanwege vergunningsprocedures verwachten wij pas ver in 2019 te kunnen starten met renovatiewerkzaamheden. Voorlopig is iedereen dus van harte welkom in het paleis en de paleistuin voor individueel bezoek, maar ook voor besloten diners en ontvangsten.’
Concept Made by Holland
Na een intensieve selectieprocedure werd MeyerBergman Erfgoed Groep met haar plan ‘Made by Holland’ in juni verkozen tot toekomstig eigenaar van Soestdijk. De nieuwe eigenaar gaat Soestdijk ontwikkelen tot een platform voor innovatie en podium voor excellente prestaties van ondernemend Nederland. Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties onderscheiden zich internationaal op meerdere terreinen w.o. watermanagement, agricultuur en voeding, mode en design, duurzame energie en digitalisering. Op Soestdijk presenteert Made by Holland deze organisaties aan elkaar, de Nederlanders en buitenlandse bezoekers.
Ook evenementen, culturele activiteiten en zakelijke events blijven onderdeel uitmaken van de nieuwe programmering. Tot het vaste programma op Soestdijk behoort de realisatie van een hotel, horeca en overige publieks- en verblijfsfuncties.
Maya Meijer-Bergmans, DGA MeyerBergman Erfgoed:
“De herontwikkeling van Soestdijk is een heel eervolle en complexe opgave. Een plek als deze, met zoveel historie, vraagt behalve om een professionele, vooral ook om een respectvolle en duurzame aanpak. En een invulling die alle Nederlanders iets te bieden heeft. Om recht te doen aan de rol die dit paleis in de geschiedenis heeft vervuld, hebben we besloten ook een permanente plek te geven aan een expositie over het koninkrijk der Nederlanden. Maar dan uiteraard wel op een wijze die bij deze tijd past; een deels digitale expositie met animaties en projectietechnieken die vooral uitnodigen tot interactie.”
Meer dan 350 jaar historie
In 1650 werd het corps de logis, het middelste deel van het huidige paleis, gebouwd als particulier jachthuis en buitenverblijf van de burgemeester van Amsterdam. Daarna kwam Soestdijk in
handen van de Oranjes en sinds 1971 is het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder van het paleis. Nadat in 2004 het paleis zijn functie als woon- en werkpaleis van de Oranjes verloor, heeft het Rijksvastgoedbedrijf het paleis en de tuin opengesteld voor publiek en is ervaring opgedaan met een veelheid aan activiteiten.
Nu, meer dan 350 jaar later, is de cirkel rond en komt het landgoed dus weer in particuliere handen.
Landgoed Paleis Soestdijk, in cijfers:
Totaal 170 hectare grond waarvan:
• 145 hectare park & bos
• 25 hectare paleistuin
• 3 hectare marechaussee terrein
Totaal 32 monumenten waaronder o.m.:
• De Paleistuin
• De Gedenknaald
• Vijver met beeldengroep
• En 23 monumentale gebouwen
Totaal 27.000 m2 vastgoed, waarvan:
• Circa 16.000 m2 monumentale gebouwen, o.m. het Paleis à 9.000 m2
• En circa 11.000 m2 niet monumentale gebouwen
Binnen het Made by Holland concept is het geheel opgedeeld in 3 met elkaar verbonden delen, te weten: Park, Paleis en Parade. De laatste is de bebouwing aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg.