Een duurzame samenwerking met IVN Natuureducatie

Op ontdekkingstocht door de tuin van Paleis Soestdijk: Paleis Soestdijk gaat een duurzame samenwerking aan met IVN Natuureducatie. Als start voor de samenwerking ontdekken kinderen tijdens de zomeropenstelling van het park hoe de Made by Holland thema’s: water, gezondheid, voeding en energie op het landgoed terugkomen. Met behulp van een IVN rugzak gevuld met opdrachtenkaart, visnet en loep trekken zij er op uit op het landgoed en maken kennis met de natuur.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Wij zijn zeer blij met deze samenwerking. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Deze missie past perfect op het grote landgoed van Paleis Soestdijk en sluit aan op de educatieve ambities van het Made by Holland plan. Wij kijken dan ook uit naar een langdurige samenwerking op het gebied van natuureducatie”.

De beleving van het landgoed en informatie over flora en fauna is een belangrijk onderdeel van de plannen van Paleis Soestdijk I Made by Holland. In de toekomst wordt het Sportpaviljoen een informatiecentrum met uitleg over de geschiedenis, de aanleg en de flora en fauna van het park en het bos. Het park en het bos worden in de toekomst zorgvuldig gerestaureerd op basis van de ontwerpen van de tuinarchitecten Zocher. Daarnaast wordt op dit moment een beheerplan voor het landgoed geschreven voor toekomstig onderhoud en borging van de verschillende natuurwaarden.

Petra Schut, Regiodirecteur IVN: “ We zijn erg verheugd over de nieuwe samenwerking met Paleis Soestdijk, een natuurgebied van bijzondere betekenis waar onder andere beschermde diersoorten zoals de ringslang, boommarter en ransuil leven. IVN Natuureducatie en Paleis Soestdijk kunnen elkaar mooi versterken: via de organisatie van verschillende activiteiten willen we omwonenden, bezoekers en andere geïnteresseerden de gelegenheid geven de omgeving van Paleis Soestdijk te leren kennen en zo de prachtige natuur te kunnen behouden”.

Zomeropenstelling Park
De openstelling van het park geldt voor alle woensdagen en vrijdagen in de maanden juli en augustus. Toegang tot het park is uitsluitend mogelijk met een tijdslot ticket. Ticketprijs is 5 euro p.p. Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis. Kinderen ontvangen bij entree een IVN rugzak met opdrachtenkaart. De opdrachten variëren van bodem- en waterdiertjes onderzoeken tot het maken van een natuurschilderij.

Wandeling met schaapskudde
Een kudde heideschapen begraast sinds kort het landgoed in het bos om de variëteit in de plantensoorten te bevorderen. Het past in de ambitie om van Paleis Soestdijk het eerste energie- neutrale paleis en een circulair landgoed te maken. In de maand augustus is het mogelijk om onder begeleiding van de schaapherder een wandeling te maken met de schaapskudde. Iedere woensdag en vrijdag. Ticketprijs: 10 euro p.p. Kinderen t/m 4 jaar: 5 euro. Dit is inclusief een parkbezoek. Tijdslot tickets vooraf reserveren.

Bloemen plukken bij de Kwekerij
Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. De vrijwilligers van de kwekerij van onze partner Trees for Peace zijn ook verbonden aan IVN Natuureducatie. De vrijwilligers geven informatie over de rijke historie en uitleg over de fruitbomen en biologische bloemen. Ook is het mogelijk om zelf bloemen te plukken. Deze activiteit geldt zolang de voorraad strekt. De kwekerij is open: iedere vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. De toegang is gratis. Het is niet nodig uw bezoek te reserveren. De kwekerij is gelegen aan de overzijde van het paleis, bij het Toeristisch Overstappunt.

Over IVN
IVN Natuureducatie gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. IVN wil de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.
Vanuit maatschappelijk oogpunt is het van belang om de kloof tussen mens en natuur te dichten. De manier waarop mensen produceren en consumeren heeft veel welvaart gebracht, maar heeft ook geleid tot uitputting van de aarde, biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling. Voor een leefbare planeet, nu en in de toekomst, zullen we meer in evenwicht met de natuur moeten leren leven. Meer info op de website van IVN Natuureducatie.

Scroll naar boven