Open dagen Boomgaard

De kwekerij, boomgaard en pluktuin is in de zomerperiode iedere zaterdag open tussen 11:00 tot 15:00 uur. De toegang is gratis.

Activiteiten
Er lopen insectendeskundigen rond die je alles kunnen vertellen over de kleine beestjes in de boomgaard, kwekerij en pluktuin, doe mee met de insectenbingo of schuif aan bij de voorleesplekken en luister naar de avonturen van onder andere  “Spin die het te druk had”.  Ook de schaapskudde is om de zaterdag aanwezig ( 31 juli, 14 augustus, 28 augustus).

De Pluktuin De pluktuin is onderdeel van de kwekerij van Landgoed Paleis Soestdijk. Eeuwen lang werden hier onder meer appels, peren, walnoten, bessen en de bloemen voor de koninklijke familie gekweekt. Het is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook insecten vinden hier een goed onderkomen.

Bereikbaarheid
De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Overstappunt (TOP Paleis Soestdijk) aan de overzijde van het Paleis (gelegen tussen het fiets-wandelpad van het Paleis richting de Naald en de Praamgracht, niet op de Parade). Kom met de fiets of het ov, bus 70 halte Paleis Soestdijk. Moeilijk ter been? Er is een kleine parkeerplaats bij het Toeristisch Overstappunt of op de Parade, Amsterdamsestraatweg 12.

Historische locatie
De boomgaard/ kwekerij van Paleis Soestdijk telt bijna 1 hectare grond en is gelegen tegenover het Paleis op de Parade. Generaties lang werden er onder meer appels, peren, walnoten, bessen en bloemen gekweekt voor de koninklijke familie. De Parade is al sinds honderden jaren een integraal onderdeel van het landgoed Paleis Soestdijk. Dit voormalige ‘dorpje’ van het paleis waar onder meer de garage, de stallen, de Intendantswoning, woningen voor het personeel en de kwekerij/ boomgaard gevestigd zijn, blijft ook in de toekomst onderdeel uitmaken van het totale landgoed bestaande uit Parade, Park en Paleis.

Biodiversiteit
De boomgaard en kwekerij is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, ringslangen en nog meer soorten.

Gespecialiseerde vrijwilligers Onder de bevlogen leiding van Wim Kok van IVN Eemland werkt een vast team van IVN vrijwilligers aan het herstel, planten, kweken en onderhoud van de kwekerij/boomgaard. Els van Weering is gespecialiseerd in natuureducatie. Göran Christiansson is gespecialiseerd in het enten van bomen en draagt bij aan de educatie over duurzame voedselproductie. Gerda Spruit is verantwoordelijk voor de bloemen, groenten- en kruidentuin. En imker, Nadia Ahmadi zorgt voor de bijen. Tijdens extra werkzaamheden en open dagen worden de IVN medewerkers ondersteund door vrijwilligers van het paleis.

Paleis Soestdijk I Made by Holland – SDG House
De samenwerking met IVN Eemland past ook binnen de doelstelling die Paleis Soestdijk zich in 2020 heeft gesteld als lid van het SDG Houses Network. Dit netwerk bestaat uit 9 huizen die zich inzetten voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het doel is om burgers te inspireren en activeren om het behalen van de duurzame doelen in Nederland te versnellen, door het delen van kennis en het bundelen van innovatiekracht.

Scroll naar boven