Paleis Soestdijk, een icoon in onze samenleving. Iedere Nederlander kent het monumentale gebouw. Van het vroegere jaarlijkse defilé, als jarenlange woonplaats van de Oranjes, of van een bezoekje aan het paleis of de tuin sinds het paleis niet meer bewoond wordt.
Het paleis is een beetje van ons allemaal, maar voor de meeste mensen geen dagelijks kost. Dat is anders voor de inwoners van Baarn en het naastgelegen Soest. Paleis Soestdijk neemt immers al honderden jaren een prominente rol in de lokale samenleving. Gelegen op de hoek van twee belangrijke invalswegen, is het voor de inwoners van beide dorpen altijd aanwezig in het dagelijks leven. Mensen zijn ermee opgegroeid, hebben er gewerkt of kennen mensen die er gewerkt hebben. De veranderingen op het paleis hebben dan ook een directe invloed op het leven in Baarn en Soest.
Nu, meer dan vijftien jaar nadat de laatste bewoner het paleis heeft verlaten, is het tijd voor de herbestemming van het paleis en het landgoed. Gestart wordt met een grondige en hoognodige renovatie. Het paleis wordt in ere hersteld en klaargemaakt voor de komende decennia. Zodat de nieuwe bestemming als onafhankelijk podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse maak-en kennisindustrie hier hun plek kunnen krijgen en het toegankelijk wordt voor alle Nederlanders. Iets wat ook effecten heeft op de omgeving, vooral Baarn en Soest.
Met die omgeving, onze “buren”, zijn we in gesprek over die effecten van de herontwikkeling. Wat is belangrijk voor onze buren, hoe houden we elkaar op de hoogte, waar moeten we rekening mee houden, en waar liggen kansen om samen te werken?