Nieuw leven in de kwekerij van Paleis Soestdijk

Baarn, 29 maart 2019 – Al eeuwen produceert het landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen. Die traditie wordt vanaf nu op eigentijdse wijze voortgezet: samen met lokale partners en zichtbaar voor het publiek. Paleis Soestdijk is een samenwerking aangegaan met twee lokale initiatieven, Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen. Vanaf vandaag beheren zij de kwekerij aan de overzijde van het paleis. De oogst komt beschikbaar voor de omgeving en tijdens open dagen en bezichtigingen kunnen mensen de kwekerij bezoeken.

Stichting Trees for Peace gaat de bestaande fruit- en notenbomen verzorgen en nieuwe bessen en fruitbomen planten. Zo hebben zij de oudste appelboom op het terrein geënt en groeien er inmiddels nieuwe boompjes die zij Julianaboompjes hebben genoemd. Trees for Peace beschikt over een enthousiaste groep vrijwilligers met groene vingers die zorgen voor de aanplanting en voor de bomen en het terrein.

Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst overhandigde Göran Christiansson van Trees for Peace een Chinese uienboom aan Floris de Gelder van Paleis Soestdijk. De boom werd vervolgens gezamenlijk geplant in de kwekerij.

Marieke van Groenendael van Baarnse Bloemen zal een veld inrichten om bloemen te telen. Deze bloemen worden op ecologische wijze en gifvrij geteeld. Daarnaast zal zij ecologische groenten telen, onder andere tomaten en bonen.

Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder:  “Vorig jaar zijn wij begonnen met het uitpakken van het paleis: nieuwe plekken op het landgoed in gebruik nemen en toegankelijk maken. Deze samenwerking past daar perfect bij. Ik verheug mij er op deze zomer letterlijk de vruchten te mogen plukken van deze samenwerking”.

Als onderdeel van de bezoekersactiviteiten van het paleis zal de kwekerij op bijzondere dagen bezichtigd kunnen worden. Inspiratie en educatie over gezonde natuurlijke voeding staan daarbij centraal. De open dagen zullen in het teken staan van een thema zoals het bloesemfeest, zomerbloemen en groenten of het oogstfeest. Ook worden er dagen georganiseerd waarop bezoekers bloemen kunnen plukken of een proeverij kunnen bezoeken.

Scroll naar boven