IVN en Paleis Soestdijk breiden samenwerking uit

Thematische open dagen bij boomgaard/ kwekerij rondom natuur

Paleis Soestdijk en IVN breiden de samenwerking verder uit. Na de succesvolle zomeropenstelling van het paleispark waarin natuureducatie centraal stond, krijgt de samenwerking een vervolg. Voor 2021 gaat de boomgaard/ kwekerij van Paleis Soestdijk in beheer bij IVN Eemland en worden er thematische open dagen georganiseerd voor het publiek.

Wim Kok, IVN Eemland: “We zijn erg verheugd over de samenwerking met Paleis Soestdijk. In deze boomgaard en kwekerij van bijzondere betekenis kunnen we nog meer mensen de natuur laten beleven en waarderen. We willen deze prachtige plek verder inrichten voor het verbouwen van lokaal duurzaam voedsel, natuurbeleving en educatie. Met respect voor de historie laten we zien dat je voedsel kunt produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit kunt vergroten.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Wij zijn heel blij met deze samenwerking. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. De beleving van het circulaire landgoed en educatie over duurzaamheid en biodiversiteit zijn een belangrijk onderdeel van Paleis Soestdijk I Made by Holland en past bij onze educatieve en duurzaamheidsambities voor het landgoed. De oogst uit de kwekerij en boomgaard stellen we beschikbaar voor de omgeving. Bezoekers zijn welkom voor proeverijen en de bloemenpluktuin”.

Open dagen
Afhankelijk van de versoepeling van de Covid-maatregelen openen we de deuren op:
• GEANNULEERD Zondag 2 mei: Lente
• Zaterdag 22 mei: Wereldbiodiversiteitsdag
• Zondag 20 juni: Midzomerdag
• Zaterdagen 3 juli t/m 28 augustus: Bloemenpluktuin
• Zaterdag 25 & zondag 26 september: Voedselverspilling
• Zondag 24 oktober: Circulair landgoed

De openingstijden voor de open dagen: 11.00 tot 17.00 uur en de pluktuin: 11.00 tot 15.00 uur.
Meer informatie over de thematiek en activiteiten op de open dagen volgt. Ook wordt tijdig gecommuniceerd over het eventueel annuleren van een open dag.

Historische locatie
De boomgaard/ kwekerij van Paleis Soestdijk telt bijna 1 hectare grond en is gelegen tegenover het Paleis op de Parade. Generaties lang werden er onder meer appels, peren, walnoten, bessen en bloemen gekweekt voor de koninklijke familie. De Parade is al sinds honderden jaren een integraal onderdeel van het landgoed Paleis Soestdijk. Dit voormalige ‘dorpje’ van het paleis waar onder meer de garage, de stallen, de Intendantswoning, woningen voor het personeel en de kwekerij/ boomgaard gevestigd zijn, blijft ook in de toekomst onderdeel uitmaken van het totale landgoed bestaande uit Parade, Park en Paleis.

Biodiversiteit
De boomgaard en kwekerij is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, ringslangen en nog meer soorten.

Gespecialiseerde vrijwilligers

Onder de bevlogen leiding van Wim Kok van IVN Eemland werkt een vast team van IVN vrijwilligers aan het herstel, planten, kweken en onderhoud van de kwekerij/boomgaard. Els van Weering is gespecialiseerd in natuureducatie. Göran Christiansson is gespecialiseerd in het enten van bomen en draagt bij aan de educatie over duurzame voedselproductie. Gerda Spruit is verantwoordelijk voor de bloemen, groenten- en kruidentuin. En imker, Nadia Ahmadi zorgt voor de bijen. Tijdens extra werkzaamheden en open dagen worden de IVN medewerkers ondersteund door vrijwilligers van het paleis. Meer info: website IVN

Paleis Soestdijk I Made by Holland – SDG House
De samenwerking met IVN Eemland past ook binnen de doelstelling die Paleis Soestdijk zich in 2020 heeft gesteld als lid van het SDG Houses Network. Dit netwerk bestaat uit 9 huizen die zich inzetten voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het doel is om burgers te inspireren en activeren om het behalen van de duurzame doelen in Nederland te versnellen, door het delen van kennis en het bundelen van innovatiekracht.

Scroll naar boven