Breng een bezoek aan de Boomgaard en Kwekerij van Paleis Soestdijk

Kwekerij van Paleis Soestdijk telt bijna 1 hectare grond en is gelegen tegenover het Paleis op de Parade. Generaties lang werden er onder meer appels, peren, walnoten, bessen en bloemen gekweekt voor de koninklijke familie. De Parade is al sinds honderden jaren een integraal onderdeel van het landgoed Paleis Soestdijk. Dit voormalige ‘dorpje’ van het paleis waar onder meer de garage, de stallen, de Intendantswoning, woningen voor het personeel en de kwekerij en boomgaard gevestigd zijn, blijft ook in de toekomst onderdeel uitmaken van het totale landgoed. Vanaf 18 april zijn bezoekers weer van harte welkom om de Boomgaard en Kwekerij te bezoeken!

Op open dagen zijn bezoekers welkom van 11.00 tot 16.00 uur.
Tijdens de zomeropenstelling bent je welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

Open dagen

Paasmaandag, 18 april
Kom langs op onze eerste open dag! Bloesem of geen bloesem, het is in april ook al heerlijk toeven in de boomgaard. Luister naar de vogels, maak een wandeling of doe de speurtocht! Zondag 15 mei
Er beginnen al wat bloemen te bloeien op de Kwekerij! Bij mooi weer kun je hier al heerlijk picknicken. Neem een eigen kleedje en wat lekkers mee! Onze IVN-uilenexpert komt de steenuilenkast inspecteren, en kan al je vragen over uilen beantwoorden. Benieuwd naar de herders en de schapen? Zij zullen er ook zijn. Zaterdag 18 juni
Bijna de langste dag van het jaar. Op deze dag leer je door middel van informatiekaarten alles over het belang van licht en donker in de natuur. Geniet van het groen en alles wat er in de boomgaard leeft: veel vlinders en libellen!

Zomeropenstelling

Alle zaterdagen van 9 juli tot en met 10 september en twee extra zondagen, 31 juli en 21 augustus
Kom voor een mooi prijsje je eigen bos bloemen plukken. Uiteraard gifvrij. Alle inkomsten worden gebruikt voor het behoud en de ontwikkeling van de kwekerij en boomgaard. Ontdek hoe de insecten van de bloemenzee genieten, en luister naar de verhalen van onze IVN-experts.

Waar

De kwekerij/boomgaard ligt -een beetje verstopt achter oude beukenhagen- tegenover het Paleis aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg in Baarn, naast de Praamgracht. Kom indien mogelijk op de fiets! Er is maar zeer beperkt parkeergelegenheid. De kwekerij/boomgaard is ook te bereiken met bus 70. De toegang is gratis.

Samenwerking IVN

Onder de bevlogen leiding van Wim Kok van IVN Eemland werkt een vast team van IVN vrijwilligers aan het herstel, planten, kweken en onderhoud van de kwekerij/boomgaard van Landgoed Paleis Soestdijk. Natuureducatie staat centraal: elke openstelling zijn IVN experts aanwezig om je meer te vertellen over planten, dieren en duurzaamheid. Kinderen kunnen aan de slag met grondboringen, of onderzoeken de bodemdiertjes. Tijdens extra werkzaamheden en open dagen worden de IVN medewerkers ondersteund door vrijwilligers van Paleis Soestdijk. Meer lezen? Neem een kijkje op de website van IVN: IVN in kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk | IVN.

Paleis Soestdijk | Made By Holland – SDG House

De samenwerking met IVN Eemland past ook binnen de doelstelling die Paleis Soestdijk zich in 2020 heeft gesteld als lid van het SDG Houses Network. Dit netwerk bestaat uit 9 huizen die zich inzetten voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het doel is om burgers te inspireren en activeren om het behalen van de duurzame doelen in Nederland te versnellen, door het delen van kennis en het bundelen van innovatiekracht.

Scroll naar boven