
Duik in de geschiedenis van Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk heeft een eeuwenoude geschiedenis. Lees hoe een jachthuis van een burgemeester uitgroeide tot de residentie en uiteindelijk het woonhuis van de koninklijke familie.
Jachthuis
Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. De jonge stadhouder Willem III, een fervent jager, kocht de hofstede aan de Zoestdijck in 1674. De stadhouders jaagden er, hun weduwen brachten er hun zomers door. In 1795 verloor de familie het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk ‘genationaliseerd’. Het veranderde zelfs even in een Franse kazerne.
In 1815 was alles weer anders. De Fransen waren weg, Nederland was een koninkrijk en de kroonprins – de latere Koning Willem II – kreeg het jachtslot cadeau voor zijn optreden in zijn veldslagen tegen de Fransen.
Zomerpaleis
De kroonprins en zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna, lieten Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis. Er kwamen twee zijvleugels en alles werd naar de smaak van de tijd – in empirestijl – ingericht. Ook na hen bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken als zomerverblijf. Vooral Koningin-moeder Emma kwam er graag. In 1928 kreeg zij voor haar 70ste verjaardag een bijzonder geschenk: elektrisch licht op Paleis Soestdijk.
Permanent bewoond werd Paleis Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk hun intrek namen. Het Nederlandse volk had het paar als Nationaal Huldeblijk een verbouwing aangeboden. Het paleis kreeg centrale verwarming en een comfortabel, modern appartement aan de achterzijde.
Koninklijke residentie
In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Tot de bevrijding in 1945 week het prinselijk gezin uit naar het buitenland. Opnieuw herbergde Paleis Soestdijk buitenlandse militairen, ditmaal Duitse officieren.
Na de bevrijding keerde het gezin terug en in 1948 volgde prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Paleis Soestdijk werd daarmee de koninklijke residentie. Onvergetelijk zijn de feestelijke defilés die op Koninginnedag door de voltallige koninklijke familie op het bordes werden afgenomen.
Woonhuis en werkpaleis
Toen prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin, in 1980, was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven er wonen tot hun dood in 2004. In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd, na een heel uitgebreide selectieprocedure, MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed.

Boek een rondleiding
Tijdens tentoonstellingen in het Paleis Soestdijk kunt u steeds nieuwe zalen, vertrekken en kabinetjes ontdekken. Elke tentoonstelling wordt er een nieuw stukje Paleis Soestdijk ontsloten. Wilt u echter meer zien dan tijdens de reguliere openstelling mogelijk is? Dan is een privérondleiding een uitstekende keuze! Samen met uw gezelschap kunt u op een unieke manier het paleis verkennen, waarbij een van onze bevlogen gidsen de mooiste plekjes laat zien en u meeneemt in de geschiedenis. De bibliotheek, de verborgen wijnkelder, een parel van een badkamer, en de sluiproutes via haast onzichtbare deuren: ontdek het tijdens een privétour door het Paleis!
Contact
Neem contact met ons op via sales@paleissoestdijk.nl om een unieke rondgang te boeken en een kijkje te nemen in de verborgen schatten van dit iconische paleis.