Agenda

Paleis Soestdijk

Transformatie - van leerling naar meester

Met de tentoonstelling ‘Transformatie – van leerling naar meester’ keert vanaf 29 september 2017 Escher na jaren weer met enkele werken terug naar Paleis Soestdijk te Baarn. Aan de hand van originele stukken van de kunstenaar Samuel Jessurun De Mesquita en zijn wereldberoemde leerling M.C. Escher wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van gedaanteveranderingen. Paleis Soestdijk ondergaat zelf komende jaren in verband met de herbestemming een ‘transformatie’.
 
Leermeester
De tentoonstelling toont werken van Samuel Jessurun De Mesquita naast die van Escher. De Mesquita was de leermeester van Escher die hem de grafische technieken leerde. De Mesquita was aanvankelijk een belangrijke inspirator voor Escher. De bezoeker ervaart de ontwikkeling van het kunstenaarschap over het gehele leven van deze twee vrienden.
 
 
Terugkeer
Het werk van M.C. Escher toont als geen ander dat een bestemming niet los gezien kan worden van een oorsprong. Dat enkele werken na de succesvolle tentoonstelling van Escher in 2012 weer terugkeren bij Paleis Soestdijk in Baarn is dan ook geen toeval. Destijds werd de logische link met de omgeving gelegd; Escher woonde een groot deel van zijn leven in Baarn. Transformaties zijn sindsdien een terugkerend thema in zijn werk geweest.

Paleis Soestdijk
Vijf jaar na de eerste Escher tentoonstelling bij Paleis Soestdijk ondergaat het landgoed en Paleis Soestdijk met een renovatie en herbestemming binnenkort zelf een transformatie. Hier geldt, net als in het meester-leerling principe en concreet in Escher’s werk, dat een bestemming niet los gezien kan worden van een oorsprong, en dat een reis nooit ten einde is. Met de toekomst in het vizier geldt dat zelfs niet voor Paleis Soestdijk.

De tentoonstelling is te zien vanaf 29 september en een samenwerking van Cultureel Organisatiebureau Artifex en de M.C. Escher Foundation. Artifex is i.s.m. het Rijksvastgoedbedrijf vanaf 2011 verantwoordelijk geweest voor de culturele programmering en exploitatie van Paleis Soestdijk. Vanaf 20 december 2017 wordt er door een nieuwe eigenaar gestart met de herbestemming.  
 
All Escher works © the M.C. Escher Company BV-Baarn-the Netherlands.
All rights reserved | www.mcescher.com
Deel deze pagina op:
 

Reageer

Informatie

Categorie:
Type: Artifex
Data: Vanaf 29 sept

Informatie 
Deze tentoonstelling bezoekt u in combinatie met een rondleiding door de stijlkamers en prive vertrekken van Paleis Soestdijk 

Data 
Geopend van 29 september tot en met zondag 17 december 2017 

Prijzen 
Volwassenen € 15.00 
Kinderen tot 12 jaar € 10.00 

 

KOOP TICKETS