Agenda

Paleis Soestdijk

Lezing: M.C. Escher als meester en inspiratiebron

M.C. Escher als meester en inspiratiebron - Lezing door curator Aart van Bolhuis
In de tentoonstelling Transformatie - van leerling naar meester – wordt het verwantschap tussen de wereldberoemde Escher en zijn minder bekende leermeester Samuel Jessurun De Mesquita getoond. De tentoonstelling neemt als wereldberoemd voorbeeld de Nederlandse grafische kunstenaar M.C. Escher. Het werk van Escher is niet zomaar ontstaan, uit het niets. Zijn kunstenaarschap is gegrondvest in het werk en de lessen van zijn voorganger. Zijn erkende leermeester was Samuel Jessurun De Mesquita die hem de grafische technieken leerde. Escher, die uitgroeide tot de ware meester, laat op de dag van vandaag nog zijn sporen na en dient voor velen als inspiratie.
 
Lezing
Curator van de tentoonstelling Aart van Bolhuis geeft in een lezing toelichting op de expositie en neemt je vervolgens mee langs tal van voorbeelden waarin het werk van Escher als inspiratiebron wordt gebruikt. Kunstenaars die Escher als grote held zagen komen aan bod en was Escher eigenlijk een voorloper van de bekende stroming Op Art? Uiteraard leent het werk van Escher zich uitermate goed voor architecturale bouwwerken. Architecten als Zaha Hadid en Thomas Heatherwick wisten de droomwerelden uit Eschers werk in werkelijkheid te creëren. Maar ook op minder voor de hand liggende uitingen weet Escher zijn stempel te drukken. In advertenties, mode, videogames en films zijn de verwijzingen soms verborgen, soms overduidelijk zichtbaar. Denk maar eens aan de films Labyrinth of Inception! Aan de hand van beeld illustreert Van Bolhuis de grote invloed van Escher in al zijn facetten.
 
Bioscoopzaal
Bezoek eerst de tentoonstelling en het paleis om je weg te vervolgen naar de prachtige voormalige bioscoopzaal van Prins Bernard, die normaal gesloten is voor publiek. 
 
Deel deze pagina op:
 

Reageer

Informatie

Categorie:
Type: Artifex
Data: 18 nov

Informatie
Dit arrangement wordt aangeboden door Cultureel Organisatiebureau Artifex uit Amsterdam. Wanneer u reserveert voor dit arrangement wordt u dan ook doorverwezen naar de website www.artifex.nu

Data
Zaterdag 18 november

Tijd  
15:00 - 16:00

Prijs  
€ 22,50 per persoon (Inclusief entree á €15,-)
 
KOOP TICKETS