Agenda

Paleis Soestdijk

Kunstpark Soestdijk 2016

Van vrijdag 19 februari t/m zondag 29 mei is in de tuin van Paleis Soestdijk een unieke tentoonstelling van monumentale sculpturen van topkunstenaars als Armando, Levi van Veluw, Marte Röling en Christian Hack te zien. Geïnspireerd op de jaarlijkse beeldententoonstelling ‘Beyond Limits’ in de tuin van Chatsworth Castle in Derbyshire, maakte gastconservator Werner van den Belt voor deze tentoonstelling een selectie van de meest spraakmakende kunstwerken die natuurlijke elementen combineren met een eigentijdse zeggingskracht en waarbij het materiaalgebruik een belangrijke rol speelt.

Het uitgangspunt van de beeldententoonstelling is  de indrukwekkende prille lente-tuin, met haar idyllische plekken, doorkijkjes en paviljoens naar Engels voorbeeld. Een keur van voornamelijk Nederlandse kunstenaars geeft met kenmerkend en soms zelfs geheel nieuw werk vorm aan de wijze waarop zij zich verhouden tot de hedendaagse samenleving en natuurlijke omgeving. Inzet van de kunstwerken is zowel de natuurlijke als de historische context van de locatie.

Deze  tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van de moderne Nederlandse beeldhouwkunst van de laatste 50 jaar. Van de generatie Armando,  Marte Röling , Klaas Gubbels en Sjoerd Buisman tot en met jonge kunstenaars zoals Levi van Veluw, vorig jaar uitgeroepen tot publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015. Deze kunstenaar zijn nog niet eerder  in deze samenstelling geëxposeerd en is daarom voor iedereen die de moderne beeldhouwkunst een warm hart toedraagt een must. Daarbij is de setting uniek: de parktuin kan zich met deze nieuwe beelden meten op internationaal niveau.

  


Moderne tuinbeelden
Kunstpark Soestdijk 2016 is geen voortzetting van de Engelse of Franse tuin met klassieke beelden, hoewel er wel degelijk referenties worden gemaakt aan de kenmerken van de historische tuinen. Het is inhoudelijk meer een voortzetting van wat oorspronkelijk vooral in het interieur van het paleis plaatsvond, waar de geïnteresseerde bezoeker met een historisch spel van de iconografi e (betekenis en symboliek van de beelden), bij de hand werd genomen om zich te laten vermaken of iets te leren. Vaak bevatten deze referenties ‘sleutels’ die iets vertelden over de huidige of historische bewoners en gebruikers. De tentoonstelling
laat een nieuwe generatie tuinbeelden zien die aansluiten bij onze tijd en daarmee een nieuwe toekomst voor Soestdijk!


De deelnemende kunstenaars zijn
Armando, Silvia B., Jaume Plensa, Eelco Brand, James Brown, Sjoerd Buisman, Zhivago Duncan, Nick Ervinck, Guido Geelen, Klaas Gubbels, Christian Hack, Marjolijn Mandersloot, Renato Nicolodi, Adriaan Rees, Marte Röling, Levi van Veluw, Albert Verkade, Warffemius, Yumiko Yoneda.

 

Deel deze pagina op:
 

Reageer

Informatie

Categorie: Kunst
Type: Paleissoestdijk
Data: T/m 29 mei

Informatie 
Tickets (inclusief rondleiding door het paleis) zijn verkrijgbaar via deze website. 
Tickets voor uitsluitend de tentoonstelling kunt u kopen aan de kassa van het park. 

Data (LET OP: Verlengd!) 
Vrijdag 19 februari tot en met zondag 29 mei 2016 

Tijden 
Het park is geopend van 10.30 - 17.30 uur 
Het paleis is geopend van 11.00 - 17.00 uur 

 

KOOP TICKETS